RO | EN
Frontispiciu Odeon

Un tramvai numit dorință

de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu

Distribuția

Blanche DuBois
 
Stella Kowalski
 
Stanley Kowalski
 
Harold Mitchell
 
Eunice Hubbell
 
Steve Hubbell
 
Pablo Gonzales
 
Un doctor
 
Asistenta medicală, blonda
 
Bărbaţii din vis
Nicholas Caţianis, Dragoş Panait, Nicolai Popescu
 


Regia
Dinu Cernescu
 
Muzica
George Marcu
 
Traducerea
Antoaneta Ralian
 Piesa Un tramvai numit Dorinţă a fost scrisă în 1947 şi premiată în 1948 cu Premiul Pulitzer pentru teatru. De atunci a fost montată aproape fără întrerupere pe scenele americane şi s-a bucurat de interesul constant al oamenilor de teatru din întreaga lume.

A avut premiera pe Broadway în decembrie 1947, în regia lui Elia Kazan, cu Marlon Brando, Jessica Tandy, Kim Hunter şi Karl Malden.

Premiera londoneză a avut loc în 1949, în regia lui Laurence Olivier, cu Vivien Leigh. Alte nume celebre care au întrupat personajele Blanche DuBois şi Stanley Kowalski îi includ pe Anthony Quinn, Alec Baldwin şi Jessica Lange, John C. Reilly şi Natasha Richardson, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Isabelle Huppert.

În România cea mai cunoscută montare rămâne cea realizată de Liviu Ciulei în 1965, cu Clody Bertola şi Victor Rebengiuc.

În 2013 la Teatrul Odeon celebrele personaje sunt interpretate de Rodica Mandache şi Mihai Smarandache.

Premii

Rodica Mandache – Premiul Confidenţial pentru spectacolul Un tramvai numit dorinţă, regia Dinu Cernescu, 2013

Extrase de presă

Textul lui Tennessee Williams îmi este foarte drag pentru că vorbeşte pe mai multe voci. Cea mai puternică este Blanche şi cred cu tărie că Blanche suntem fiecare dintre noi. Eu, tu, orişicine, toţi cei care vrem să fim fericiţi, să iubim şi să fim iubiţi, fără limite. Stângaci sau victorioşi, căutăm acel umăr pe care să punem capul şi să adormim liniştiţi. Căutăm acele braţe care să ne contopească doi într-unul. Dar până atunci, iubiţi tramvaiul nostru, în el sunt multe adevăruri ale fiecăruia dintre noi.
Dinu Cernescu
Dinu Cernescu a realizat o montare serioasă, bine condusă şi coordonată, un spectacol ca la carte, aşa cum merită de altfel o astfel de capodoperă a genului dramatic. Povestea te prinde, te ţine conectat până la ultima replică, nu are excese de niciun fel şi nici scăpări. Din punct de vedere actoricesc, spectacolul se sprijină pe umerii unor interpreţi ce dovedesc şi de această dată nu numai talentul autentic, ci şi avantajele unei experienţe scenice.
Răzvana Niţă - Port.ro
Data premierei: 20 aprilie 2013
Durata spectacolului: 2h 30' (cu pauză)
Extrase de presă

GALERIE FOTO