În perioada 23 octombrie – 1 noiembrie 2015, Teatrul Odeon este partener al Festivalului Național de Teatru, găzduind opt spectacole din festival, unul fiind producția proprie selectată, Viză de clown.

Prima jumătate a programului FNT (perioada 23 – 27 octombrie) o aflaţi mai jos:

Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Vineri, 23 octombrie, de la ora 18.00 și de la ora 21.00 la Sala Majestic:

DINTE PENTRU DINTE

după „Zeul carnagiului” de Yasmina Reza,
regia Cristi Juncu,
decor şi costume Cosmin Ardeleanu.

Durată: 1h40min fără pauză.
Preț bilete: 53 lei și 31,80 lei.

Povestea scrisă de Yasmina Reza este simplă: doi băieţi se bat în curtea şcolii; unul îi rupe doi dinţi celuilalt cu un băţ. Acţiunea se mută repede într-un apartament la uşa căruia sună părinţii „agresorului” pentru a răspunde chemării părinţilor „victimei”.

Aceştia nu doar că le răspund, dar îi şi invită înăuntru pentru a rezolva civilizat situaţia creată de incidentul violent dintre progenituri. Cele două cupluri de părinţi sfârşesc prin a-şi da arama pe faţă. Dincolo de ipocriziile bunelor maniere, cei patru ajung să se chestioneze unii pe ceilalţi, să îşi pună în discuţie propriile căsnicii şi să se arate aşa cum sunt cu adevărat.


Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Duminică 25 și luni 26 octombrie la Sala Majestic de la ora 20.00 găzduim

UbuZdup!,

Adaptare de Gábor Tompa,
După „Ubu înlănţuit” şi alte texte de Alfred Jarry,
regia Gábor Tompa,
scenografia Carmencita Brojboiu.

Durată: 2h cu pauză.
Preț bilete: 53 lei și 31,80 lei.

În spectacolul creat de Gábor Tompa, printre celelalte personaje din "Ubu înlănțuit" – luat ca bază pentru scenariu –, apare însuși autorul, rostindu-și discursul ținut cu prilejul primei reprezențatii a piesei "Ubu Rege" precum și textul prezentării din programul de sală de atunci. Figura dramatică a lui Ubu conţine în germene toate atributele teatrului cruzimii, ale cărui principii le va dezvolta Artaud după treizeci de ani. Ubu şi Doamna lui fac să înflorească haosul şi dezordinea, iar mulțimea amorfă, trăind în starea de sclavie paradisiacă, nu va mai ajunge să exerseze libertatea. Piesa lui Jarry este de o copleșitoare actualitate, amplificându-și sensurile într-o paradigmă a puterii confiscate, aceasta, sub atenta privire a mereu înnoitelor „garnituri" de politicieni, care golesc de conținut (toate) valorile, ceea ce rezultă fiind o adevărată descreierisire, cum ar spune Dom’Ubu.

Cei doi Ubu, uciși de furia populară și înmormântați la cimitirul Monstre-Martre, vor reînvia, re-intrând (mereu și mereu) în poveste. Domnul și Doamna Ubu, „retrași“ în pușcărie, loc mult mai sigur și mai comod – că doar, vorba aceea: „Azi la guvernare, mâine la închisoare“ – vor conduce de acolo armata de ocnași, totul pe muzica creată de Ada Milea ce va acompania isprăvile celor prinși în vîrtejul întâmplărilor. Iar când victimele înalță imnuri în onoarea călăilor, nu mila se declanşează, ci râsul.


Teatrul Odeon

Duminică 25 și luni 26 octombrie de la ora 19.00 la Sala Studio puteți vedea

VIZĂ DE CLOWN

de Saviana Stănescu,
traducere coordonată de Iulia Popovici,
regia Alexandru Mihail,
scenografia Vladimir Turturică.
Cu: Nicoleta Lefter, Marius Damian, Alexandru Papadopol, Meda Victor, Ionuţ Kivu, Relu Poalelungi.

Durata spectacol 1h 45',
Preţ bilete: 21,20 lei.
Spectacol cu supratitrare în limba engleză, la cerere

Povestea este inspirată de un fapt real relatat într-un articol din Florida Observer: un român şi un ucrainian au adus în SUA peste 800 de imigranţi ilegali pe vize false de artişti de circ ("Aliens with extraordinary abilities in the circus").
Saviana Stănescu îşi imaginează traiectoria a doi dintre aceşti aliens, o fată din Moldova şi un tânăr din Rusia, care pleacă din Florida la New York pentru a scăpa de deportare. Dincolo de acest moment iniţial, piesa prezintă o istorie tragicomică din oraşul care nu doarme niciodată, New York, unde oameni din diverse colţuri ale lumii îşi intersectează vieţile şi aspiraţiile într-o echilibristică de zi cu zi pe balustrada Visului American.


Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Marți, 27 octombrie, de la ora 18.00 și de la ora 21.00, ne amintim de copilărie cu

APOLODOR

după Gellu Naum, spectacol-concert de Ada Milea,
scenografia Cristian Rusu.

Durata: 1h 20' fără pauză,
Preț bilete: 53 lei și 31,80 lei.

APOLODOR redivivus! Inspirată de întâlnirea cu actorii Naţionalului clujean, Ada Milea propune un nou spectacol-concert: un încântător drum de poveste, o rememorare interactivă a călătoriilor celebrului pinguin creat de Gellu Naum, într-o interpretare foarte specială, așa cum a obișnuit publicul de toate vârstele.

"Apolodor este un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului lui Gellu Naum. În loc de fotografii, el are un ecran cu umbre mișcătoare. În acea zonă, orice om își poate schimba forma pentru a deveni personaj. Există și personaje (în special animale) care îndată ce ies din ecran pot părea oameni. Se interacționează mult cu publicul, iar echipa muzicală e mereu gata să pară transportată în altă parte a Globului. Memoria tuturor este ajutată de hârtiuțe lipite peste tot (inclusiv pe instrumente și personaje) și povestea se recompune cu ajutorul unui personaj care locuiește în frigiderul mobil al pinguinului. Cântecele sunt adaptări ale vechilor piese de pe albumul Apolodor. Pe acea înregistrare am cântat împreună cu Dorina Chiriac, Radu Bânzaru și Adrian Mihai, iar acum am reconstruit piesele folosind actori ai Naționalului clujean. Sper să transmitem măcar o fărâmă din frumusețea acestui text minunat." (Ada Milea)


Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Miercuri 28 și joi 29 octombrie de la ora 19.00 la Sala Studio puteți vedea

PLATONOV

După A.P.Cehov,
Regia Andreea Vulpe,
Scenografia Daniel Titza.

Durata: 3h cu 2 pauze de 10 min,
Preţ bilet: 21,20 lei.

Această primă piesă scrisă de Cehov la doar 18 ani poartă în ea germenii viitorului geniu dramatic şi chiar teme, personaje, atmosfera şi comentariile ce vor fi dezvoltate în principalele sale patru texte dramatice. Un text stufos care, în varianta de scenă a Andreei Vulpe, devine bine ritmat, tensionat, cu o desfăşurare surprinzătoare, fără a pierde însă nimic din imobilismul şi crepusculul unei lumi, cea a nobilimii ruse, ce va fi înghiţită puţin câte puţin de o burghezie atavică, grobiană şi agresivă.

O poveste tulburătoare, comică şi chiar sarcastică pe alocuri, dramatică şi chiar tragică, ce evocă o constantă umană, dar şi caractere general umane ce dau textului un sentiment de actualitate neforţată. Este ceea ce caută să demonstreze şi să înfăţişeze regizoarea Andreea Vulpe şi anume acest spectaculos arc în timp, care face din piesa „Platonov” un posibil brand al unei generaţii.


Teatrul „Aureliu Manea” Turda

Joi 29 octombrie la ora 21.00 și vineri 30 octombrie de la ora 19.00, Sala Majestic, vă așteptăm la

VERTIJ

Scenariul şi regia Mihai Măniuţiu,
Scenografia Adrian Damian.

Durata: 1h,
Preț bilete: 53 lei și 31,80 lei

Ce ai face dacă ți-ai pierde mama? Nu, nu prin moarte, ci prin boala uitării, teribila boală Alzheimer. Dacă ai încerca s-o îmbrățișezi, iar ea s-ar uita la tine ca la un străin, fără să înțeleagă cine ești și ce înseamnă gestul tău? Cum ai trăi știind că din memoria ei se șterg nu numai gesturile simple, ale mâncatului, vorbitului, mersului, ci și amintirile despre ea și despre tine? Te poți oare obișnui cu o astfel de pierdere? Vertij, spectacolul lui Mihai Măniuțiu, sondează, prin vis, coregrafie și cuvinte, o asemenea traumă, văzută prin ochii celui lucid. Un spectacol la marginea dintre confesiune și nevoia de vindecare.


Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Vineri 30 octombrie de la ora 21.00 și sâmbătă 31 octombrie de la ora 18.00 la Sala Studio se joacă

AI MEI ERAU SUPER!

Dramatizare colectivă (scenariu colectiv bazat pe întâmplări reale ale actorilor trupei),
Regia Cristian Ban,
Scenografia şi costumele Cristina Milea.

Durata: 1h 15 min,
Preţ bilete: 21,20 lei.

Ce ai face dacă ți-ai pierde mama? Nu, nu prin moarte, ci prin boala uitării, teribila boală Alzheimer. Dacă ai încerca s-o îmbrățișezi, iar ea s-ar uita la tine ca la un străin, fără să înțeleagă cine ești și ce înseamnă gestul tău? Cum ai trăi știind că din memoria ei se șterg nu numai gesturile simple, ale mâncatului, vorbitului, mersului, ci și amintirile despre ea și despre tine? Te poți oare obișnui cu o astfel de pierdere? Vertij, spectacolul lui Mihai Măniuțiu, sondează, prin vis, coregrafie și cuvinte, o asemenea traumă, văzută prin ochii celui lucid. Un spectacol la marginea dintre confesiune și nevoia de vindecare.


Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi

Sâmbătă 31 octombrie de la ora 21.00 și duminică 1 noiembrie de la ora 18.00 Sala Majestic găzduiește

CERERE ÎN CĂSĂTORIE

De A.P.Cehov,
Regia Felix Alexa,
Scenografia Andrada Chiriac.

Durata: 1h,
Preț bilete: 53 lei și 31,80 lei.

Piesa "Cerere în căsătorie" de Cehov este un studiu dramatic despre oamenii singuri care nu şi-au găsit jumătatea, oameni care sunt confuzi, care nu-şi mai găsesc locul şi echilibrul. Singura lor dorință este de a-şi trăi viaţa alături de cineva, de a se implica serios emoţional într-o relaţie. Dar piedica în calea fericiriilor este însăşi natura lor, felul lor de-a fi.

“"Cerere în căsătorie", în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. O tragi-comedie. O comedie umană, ce-ţi lasă un gust dulce-amar. Astăzi, când trăim atât de rapid şi intens, iar viaţa trece pe lângă noi în ritm alert, această bijuterie cehoviană ne tulbură pe toţi cu cinismul ei ascuns.“ (Felix Alexa)


Biletele se pot cumpăra online de pe site-ul www.mystage.ro şi de la casa de bilete a teatrului.

Vă așteptăm cu drag!

doimih

X