Teatrul Odeon participă cu două spectacole în cadrul ediției aniversare a Festivalului Național de Teatru, FNT 30 / FNT ALTFEL, care va avea loc online în perioada 22 – 29 noiembrie 2020.

Spectacolul O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, regia Mihai Măniuțiu, a fost selectat în cadrul secțiunii FNeuitareT și va fi difuzat online pe site-ul FNT, www.fnt.ro, marți, 24 noiembrie | 20:30, iar Supeul de Jean Claude Brisville, regia Florentina Enache, selectat în cadrul secțiunii arta ACTORULUI mare, va fi difuzat pe canalul TVR 3, miercuri, 25 noiembrie | 20:00.
Direcția artistică și alcătuirea programului au fost asigurate de criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari.

FNeuitareT își propune să pună în valoare o parte din patrimoniul spectacular românesc constituit în ultimele decenii. E o secțiune ce implică revizitarea și recuperarea trecutului, dar și redefinirea arhivei ca un spațiu viu al memoriei. Cele zece spectacole selectate sunt exemplare prin forța creației, prin profunzimea și abilitatea de a articula discursuri scenice despre om și umanitate. Sunt spectacole ce impun o citare obligatorie în orice tip de istorie a spectacolului românesc de după 1990.

O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale

Regia: Mihai Măniuțiu
Decor: Arh. Octavian Neculai
Costume: Janine Fashion Design
Coproducție: Teatrul Odeon București, SMART și PRO TV

Distribuția:
Jupân Dumitrache:  Marin Moraru
Nae Ipingescu:  Gheorghe Dinică
Zița:  Dorina Lazăr
Veta:  Oana Pellea
Chiriac:  Marcel Iureș
Rică Venturiano:  Marian Râlea
Spiridon:  Marius Stănescu

Data premierei: 29 octombrie 1998
Durata: 1h 40min

E, cred, cel mai consistent și autentic omagiu ce se poate aduce unui spectacol teatral: acela de a nu fi rămas absolut nimeni indiferent la propunerea regizorală, reacționând tranșant pro sau contra. Reprezentația teatrală gândită de Mihai Măniuțiu nu evită niciun moment tușele groase și împăstările cromatice violente, traducând excesul de pasionalitate al personajelor.”

(Victor Parhon – „Privirea” / nr 147/ 11- 17 noiembrie 1998)

24 noiembrie | 20:30 – http://www.fnt.ro


arta ACTORULUI mare celebrează harul, virtuozitatea și împlinirea în profesie, calități pe care le-au probat în timp artiști-reper ai teatrului nostru. Recitalurile propuse reprezintă tot atâtea lecții memorabile de artă a actorului. Ele stimulează și inspiră, bucură și înalță spiritual. În același timp, probează forța unui triunghi creator: actor – dramaturg (cu un accent pus, în această secțiune pe dramaturgia românească) – regizor.

Supeul de Jean Claude Brisville

Traducerea: Ion Lucian
Regia: Florentina Enache
Scenografia: Adriana Păun
Muzica: Vasile Manta
Coproducție: Teatrul Odeon București și TVR

Distribuția:
Talleyrand: Radu Beligan
Fouché: Ion Lucian
Valet I: Nicolae Ivănescu
Valet II: Ioan Batinaș

Data premierei: 11 iunie 1995
Durata: 1h 26m

„Jocul extrem de echilibrat, puterea de a sugera neexprimate direct de două minți geniale, dar diabolice, reprezintă doar două dintre «armele» actoricești ce dau imaginea completă a «Viciului la braț cu crima», cum se mai numește piesa […]. Cu umorul său fin și ținuta rafinată, Radu Beligan, în rolul Talleyrand, conservă masca nobilă a diplomatului, din spatele căruia răbufnește, uneori, monstrul afemeiat și setos de putere și bani, de care se teme chiar și șiretul de Fouché, prototipul ucigașului satisfăcut doar de crime de mare anvergură, întruchipat, cu măiestrie, de Ion Lucian.

(Răzvan Augustin – Libertatea / 19 iunie 1995)

25 noiembrie | 20:00 - difuzare pe TVR 3

FNT 30 / FNT ALTFEL

Producători: UNITER – Uniunea Teatrală din România și Televiziunea Română
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte
Partener: Institutul Cultural Român
Sponsor: Fundația „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc
Partener principal: MOL România
Cu sprijinul: Dedeman

doimih

X