Teatrul Odeon are plăcerea să prezinte premiera

Persona

de Ingmar Bergman
Traducerea Mircea Sorin Rusu

Cu: Oana ȘtefănescuAnda SaltelechiIoana BugarinAlexandru Papadopol

Regia Radu Nica
Décor Tudor Prodan
Costume Cristina Milea
Muzică și sound designa Vlaicu Golcea
Video design Ioana Ilaș Bodale
Light design Andrei Délczeg

care va avea loc în zilele de 2021 și 29 decembrie, ora 19.30, la Sala Studio.

Următoarele reprezentații programate: 5, 11 și 18 ianuarie

În anul 1965, deja celebrul regizor Ingmar Bergman era răpus la pat de o pneumonie în urma unei perioade epuizante de directorat la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Scenariul filmului Persona l-a scris pe patul de spital, iar mai târziu s-a confesat că o mare parte a materialului scris reprezintă “o poezie a situației personale” de la acea vreme. Unul din filmele sale de referință, considerat de către el însuși ca fiind capodopera sa, dar și un “Everest al filmologiei” de către unii critici de specialitate, este, în producția Odeonului bucureștean, decriptat, adaptat teatrului și interpretat în cheie contemporană. Teme actuale precum identitatea (sexuală), sensul creației sau criza maternității sunt redefinite din perspectiva începutului de secol XXI, într-un spectacol percutant, modern, care baleiază stilistic între dramă psihologică, horror fantastic și cabaret SF.

Radu Alexandru Nica

Ingmar Bergman s-a născut la 14 iulie 1918 la Uppsala și a murit la 30 iulie 2007 la Fårö (Suedia). A fost regizor de film și teatru suedez, scenarist, director de teatru, dramaturg și scriitor. Bergman a regizat  peste șaizeci de filme, dintre care multe au primit premii internaționale, și  peste o sută șaptezeci de spectacole de teatru. A scris peste o sută de cărți și articole.  șaptea peceteFragii sălbaticiStrigăte șșoapte sau Persona sunt cele mai cunoscute filme.

În anul 2018 s-au aniversat 100 de ani de la nașterea lui Ingmar Bergman. Activitatea sa artistică a fost sărbătorită în aproape 100 de țări. Mii de proiecții de film, spectacole de teatru, lansări de carte, expoziții, conferințe și multe alte manifestări, au avut loc peste tot în lume.

Radu-Alexandru NICA (n. 1979) este regizor și istoric de teatru. A absolvit secția de regie a  Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, după ce a studiat teatrologia la Ludwig-Maximiliams-Universität din München şi regia la Bayerische Theaterakademie „August Everding”. A colaborat ca regizor invitat cu teatre de prim rang din România în Cluj, Timișoara, Iași, București etc. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul pentru Debut al UNITER (în 2005, pentru Nora) şi două nominalizări la premiul UNITER pentru regia spectacolelor Mountainbikerii de Volker Schmidt, montat la Teatrul German de Stat din Timişoara (în 2012), respectiv Incendii de Wajdi Mouawad, producție a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara (în 2015).

Prețul biletelor: 30 lei, 15 lei

BILETELE se pot achiziționa de la Casa de Bilete a Teatrului Odeon.

 Online de pe site-ul Teatrului Odeon, www.teatrul-odeon.ro, până la data de 16 decembrie și după 1 ianuarie 2020.

Nerecomandat sub 16 ani

Cu acordul Josef Weinberger Limited, Londra, în numele Fundației Ingmar Bergman.

www.ingmarbergman.se

doimih