un spectacol de Gianina Cărbunariu

Distribuția

cu Alina Berzunțeanu, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Gabriel Pintilei, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Mihai Smarandache

Scenografia, video, light-design: Andu Dumitrescu
Mișcarea scenică: Florin Fieroiu
Muzica: Bobo Burlăcianu

Turnee și festivaluri

Festivalul Internațional de Teatru și Artă de Stradă (TAC) Valladolid, Spania, 25 - 26 mai 2017
Festivalul Internațional de Teatru de la Madrid "Una Mirada al mundo", 17-24 octombrie 2016
Festivalul Comediei Româneşti FestCO, 2015
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 21 iunie 2015
Festivalul Dramaturgiei Româneşti FEST-FDR, Timișoara, 21 aprilie 2015
Festivalul Temps d’Images, Cluj, 11 noiembrie 2014
Festivalul Naţional de Teatru, Bucureşti, 25 şi 26 octombrie 2014
Festivalul pulzArt, Sf. Gheorghe, 12 septembrie 2014

Premii

Mihai Smarandache - Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Festivalul Comediei Româneşti FestCO, 2015
Andu Dumitrescu - Premiul pentru cel mai bun scenograf la Festivalul Comediei Româneşti FestCO, 2015
Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol, 2015

Galerie foto

Fotografii de Octavian Tibăr

Data premierei: 28 mai 2014
Durata spectacolului: 1h 35'
Afiș

Spectacolul este produs în cadrul proiectului HUNGER FOR TRADE organizat de Deutsches SchauSpielHaus din Hamburg (Germania), în parteneriat cu teatre din Belgia (Koninklijke Vlaamse Schouwburg), Marea Britanie (Royal Exchange Theatre), Africa de Sud (South African State Theatre), Brazilia (Cia do Tijolo), India (Indian Ensemble Bangalore), Burkina Faso (Theatr'Evasion) şi Elveţia (Konzert Theater Bern).

Hunger for trade este un proiect finanţat prin programul Cultura al Uniunii Europene.

Proiectul Hunger for Trade aduce împreună artiști, documentariști și teatre din nouă țări, ideea centrală fiind aceea de a formula împreună întrebări, de a împărtăși experiențe diferite, de a exprima perspective locale și personale asupra unei probleme globale a lumii de astăzi: hrana. Metoda de lucru propusă de inițiatorii proiectului (Maria Magdalena Ludwig si Clemens Bechtel - Germania ) a fost aceea de a documenta prin interviuri și de a crea o bază de materiale înregistrate la care toți artiștii implicați în proiect să aibă acces în timpul procesului. La final de noiembrie 2013 toate echipele s-au întâlnit la Hamburg pentru a discuta mizele proiectului și pentru a stabili pașii acestei colaborări. Pe data de 30 mai 2014, în cele 9 teatre partenere se vor juca spectacolele realizate de fiecare dintre echipele de creatori. Spectacolul va fi însoțit de prezentarea unor fragmente din spectacolele realizate de ceilalți 8 parteneri ai proiectului, de discuții cu publicul și cu ceilalți creatori (via Skype), în ideea de a conecta atât artiștii, cât și publicul internațional în analiza unor fenomene globale care au un impact local.

“Documentarea pentru spectacolul De Vânzare/For Sale a încercat să adune perspective, mărturii, întrebări legate de tema acaparării de terenuri, un fenomen care se întâmplă deja de ani buni în România. Ficțiunea are ca sursă de inspirație interviurile și discuțiile realizate cu locuitori ai satelor din zona județelor Cluj-Napoca, Ialomița și Călărași, cu antropologi, sociologi, activiști și jurnaliști, precum și interviurile realizate de artiștii parteneri din Anglia și Germania cu investitori din aceste țări interesați de agricultura la scara mare din România. Față în față cu o realitate care se desfășoară chiar sub ochii noștri, am încercat să traducem publicului, prin mijloace teatrale, întrebările apărute în timpul perioadei de documentare și în procesul de lucru la acest spectacol: Cum arată țăranul român în anul 2014? De ce în marea majoritate țăranii aleg să își vândă sau să își arendeze pământul? De ce este profitabilă agricultura pentru marii proprietari de pământuri români și străini, în timp ce micii fermieri se zbat să supraviețuiască? De ce în sate precum Pungești sau Roșia Montană locuitorilor li se ia dreptul de a decide asupra traiului în propria comunitate de către companii precum Chevron sau RMGC, iar statul participă activ la aceste abuzuri? În ce este silit să se transforme țăranul român în contextul unei noi ordini mondiale? Ce se vinde și ce se cumpără de fapt? Cine ne hrănește, cu ce ne hrănește și cu ce preț? “

Gianina Cărbunariu

Extrase de presă

Spectacolul este extrem de curajos, de angajant fără a fi în intruziv, de stimulant intelectual și de explicit la adresa clasei politice din România. Ferm ancorată în realitatea socială, montarea își păstrează o puternică dimensiune estetică, punându-te în fața unui act artistic autentic. Pentru niciun moment spectatorul nu poate regreta experiența „de teatru” pentru care a plătit bilet. Actorii nu numai că își interpretează foarte bine rolurile, de la corporatiști spilcuiți, la țărani uitați de lume sau angajați umili care comit injustiții grave din spatele uniformelor pe care le poartă, dar se simte pasiunea pe care au dezvoltat-o pentru ceea ce au adus pe scenă.
Ioana Tamaș - dilema veche, 08 iunie 2014
 
Un spectacol precum „De vânzare” semnat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Odeon nu te poate lăsa indiferent. Fie din punct de vedere artistic, fie civic, fie emoțional. Lucrând pe toate aceste paliere, experiența vizionării celor 90 de minute are acea forță specifică artei de calitate – te obligă să nu mai fii indiferent măcar preț de o seară.
Alina Epingeac - www.yorick.ro, 03 iunie 2014
 
Gianina Cărbunariu a lucrat atent cu acești actori minunați ai Teatrului Odeon care s-au implicat în susținerea proiectului cu credința interioară de a ilustra concretul dramatic al unei triste realități. În spectacolele obișnuite rar se poate întâlni o astfel de distribuție performantă în fața unui scenariu și a unei viziuni regizorale, ieșite din nota obișnuită.
“Original” este o considerație banală pentru acest concept regizoral surpriză. Totul în sală este viață, concretizată cu un bogat substrat și prin imaginile proiecțiilor.
Ileana Lucaciu - blog Spectator, 29 mai 2014

doimih

X
Sari la conținut