de Jonas Gardell, un spectacol de Mariana Cămărășan și Alexandra Penciuc

Distribuția

Agnes: Diana Gheorghian
Viola: Oana Ștefănescu
Mama: Liana Mărgineanu
Kristina, Denise: Nicoleta Lefter

Un spectacol de: Mariana Cămărășan și Alexandra Penciuc
Traducerea: Carmen Vioreanu

Turnee și festivaluri

Festivalul de Teatru Fără Bariere de la Satu Mare, 24 mai 2011

Galerie foto

Fotografii de George Dăscălescu

Punerea în scenă a textului Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva de Jonas Gardell îşi propune să vorbească despre identitate, despre nevoia de iubire şi formele de dezvoltare a psihicului în absenţa ei.
Spectacolul dezvăluie tensiunile din relaţiile de familie, alteritatea, boala şi suferinţa, reprezentările onirice și halucinante ale lui Dumnezeu şi ale diavolului în subconştientul uman pentru a evidenția zbuciumul interior al personajelor.
Prinse în ecuații afective necunoscute pentru ele însele, personajele își transferă unele altora propriile temeri și angoase având sau nu puterea de a se elibera, reușind sau nu să trăiască ori să se îngroape într-un iad personal al unui trecut de nedepășit.
Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc
Data premierei: 13 iunie 2010
Durata spectacolului: 2h
Afiș Gaițele

Extrase presă

Un spectacol excepţional semnat de Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc cu un senzaţional simţ al proporţiilor, o rară aplecare către detaliu semnificativ şi bun gust (atât în ceea ce priveşte opţiunea scenografică cât şi soluţiile regizorale). Un fond sonor tulburător şi un emoţionant moment al întâlnirii dintre cele două planuri.
Răzvana Niță - www.port.ro
 
Interpretări monumentale, o regie ce pătrunde sensurile cele mai ascunse ale textului, o scenografie claustrantă alături de o muzică bizară şi nepământeană, fac din Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva, un spectacol remarcabil, nefiresc de sincer şi dureros, un spectacol ce va rămâne cu siguranţă unul de referinţă în stagiunile viitoare ale Teatrului Odeon.
Alexandru Bumbas - www.yorick.ro
 
În plin teatru post-dramatic, Mariana Cămărășan și Alexandra Penciuc se întorc către unul prin excelență dramatic, pe alocuri chiar trăirist, pentru a dovedi că trăirismul, când e bine dozat și jucat, poate garanta calitate estetică. Ceea ce rămâne după vizionarea spectacolului de la Odeon nu ține atât de drama respingerii și inhibarea derivată din ea cât de jocul de consistență afectivă al celor patru actrițe. Pentru fiecare, partitura din „Iadul...” va reprezenta o monedă forte în colecția personală a rolurilor reușite.
Cristina Rusiecki - www.artactmagazine.ro
 
Spectacolul are lucrătură fină, prin rolurile de compoziţie atent explorate de actriţe, şi o incredibilă actualitate.
Alina Boboc - Cronica Română
 
Dramă usturătoare, spusă în accente de horror şi realism psihologic, Iadul este amintireaplonjează în pânza de păianjen a naturii umane, arătându-i ţesăturile perfecte şi firele rupte. Spectacolul lasă multe goluri prin stomacurile care se găsesc prin preajmă; urcă până în piept, din care ia tot aerul şi se duce şi mai departe, furând minţile, aplauzele.(...)
Dan Boicea - Adevărul

doimih

X
Skip to content