de Jennifer Haley, traducerea Ionuț Grama

Distribuția

Morris: Nicoleta Lefter
Sims / Papa: Mugur Arvunescu
Doyle: Cezar Antal
Iris: Sandra Ducuță
Woodnut: Ionuț Grama

Regia: Horia Suru
Decorul: Maria Miu
Costumele: Diana Sav
Muzica: Silent Strike
Visuals: Dan Basu
Light design: Diana Miroșu

Turnee și festivaluri

Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană, Brașov, 07 noiembrie 2018

Premii

Maria Miu – Premiul pentru cea mai bună scenografie, Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană, Brașov, 2018

Galerie foto

Fotografii de Andrei Runcanu

Data premierei: 22 mai 2016
Durata spectacolului: 1h 30'
Afiș Refugiul

Refugiul  este un thriller sci-fi despre efectul tehnologiei și al lumii virtuale asupra personalităților, gândurilor și viselor noastre. Un spectacol despre explorarea consecinţelor trăirii online a celor mai întunecate dorinţe personale.

Piesa a fost distinsă în 2012 cu Premiul Susan Smith Blackburn, Premiul Los Angeles Ovation şi Premiul Drama Critics Circle. A avut premiera mondială în 2013 la Kirk Douglas Theatre (Culver City, California), urmată ulterior de montări la Royal Court Theatre (Londra), MCC Theater (New York) în 2014, iar în 2015 la Duke of York’s Theatre (Londra).

Producția de la Teatrul Odeon este un proiect câștigător al concursului Tineri regizori – Texte contemporane, ediţia a III – a.

„Refugiul reprezintă cele mai mari frici ale noastre cu privire la viitorul internautic. Cei mai mulți dintre noi nu ne preocupăm activ de evoluția tehnologică, însă ne așteptăm ca progresul științei să ne vină în întâmpinare cu produse din ce in ce mai adaptate nevoilor noastre și cât mai conectate. Tehnologia reprezintă pentru noi în acest moment al istoriei cel mai puternic instrument aflat in slujba confortului uman. Dezvoltarea exponențială a inteligenței artificiale însă, trimite spre un scenariu care nu numai ca nu mai are confortul uman în centru, ci pune sub semnul întrebării însăși superioritatea umană în fața a ceea ce acum numim generic “mașini virtuale”.

Horia Suru

Extrase presă

“Tema propusă de Jennifer Haley este tulburătoare: a trăi, a te manifesta, a acţiona independent de consecinţele ce decurg din gesturile tale poate fi sinonim cu a experimenta libertatea absolută. Un spaţiu virtual poate fi refugiul ideal pentru toţi cei care vor să încerce şi altceva, orice. Un univers în care nimic să nu fie imposibil, nepermis sau imoral.
Horia Suru construieşte împreună cu Maria Miu (decor), Diana Sav (costume), Silent Strike (muzica), Dan Basu (visuals) şi Diana Miroşu (light design) o atmosferă stranie şi în acelaşi timp seducătoare, misterioasă.
Cu certitudine, Refugiul este un spectacol unicat, cu o forţă de transmisie şi un magnetism speciale. O poveste în care rămâi captiv, mult timp după lăsarea cortinei.”

Răzvana Niţă, port.ro, 30 mai 2016

„Spectacolul montat de Horia Suru la Teatrul Odeon are în primul rând o poveste captivantă. Este unul dintre cazurile fericite în care experienţa vizionării echivalează cu cea a unui film bun. Te prinde. Ai toate motivele să fii atent; primeşti frânturi de informaţie pe care să le pui cap la cap ca într-un board game în care trebuie să descoperi criminalul. Convenţia este dublă: cea a teatrului şi cea a poveştii.
Refugiul în regia lui Horia Suru spune simplu o poveste complicată. Este un spectacol cu farmec şi emoţie care stă de vorbă şi cu mintea. O combinaţie destul de rară, la care se adaugă fascinaţia distopiei din care, nu peste mult timp, vom face parte cu toţii."

Alina Epîngeac, yorick.ro, 31 mai 2016

doimih

X
Sari la conținut