de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija
Comedia Titanic Vals nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă a văzut lumina rampei acum 81 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acțiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.”
Un naufragiu, o moştenire neaşteptată, un candidat surpriză pentru un loc în parlament, un testament misterios, discursuri politice „piramidale” şi buclucuri sentimentale, lovituri de teatru şi răsturnări de situaţie, într-un spectacol-satiră ce dezvăluie noi perspective asupra umorului lui Muşatescu.
Extrase presă
Îmi place rîsul lui Dabija, care preferă să se amuze lucid – dar fără răutate – de natura umană, decît să o judece. Deşi privirea sa pătrunzătoare descoperă umanitatea cu toată splendoarea micilor şi marilor sale ipocrizii, Dabija acceptă lumea aşa cum e, rea, comică, perfectibilă şi, uneori, teribil de plictisitoare. Cel din urmă „păcat“ este însă capital...
- Dilema Veche, 24 ianuarie 2014
Personajele sunt ireproșabil interpretate de actori, de la trăire dramatică a situațiilor comice, la caricatură, cu rezultat comic eficient, adaptați fiind stilurilor diverse solicitate de conceptul regizoral.
“Titanic vals” atrage publicul dornic de comedie și prin satira cu țintă precisă spre actualitatea mioritică nelipsită de parveniți, realizată cu sprijinul major al unor actori încântători în partiturile atribuite.
“Titanic vals” atrage publicul dornic de comedie și prin satira cu țintă precisă spre actualitatea mioritică nelipsită de parveniți, realizată cu sprijinul major al unor actori încântători în partiturile atribuite.
- spectatorblog, 12 ianuarie 2014
Montarea de la Odeon e una dintre cele mai haioase şi inteligente comedii care se joacă, sezonul acesta, în Bucureşti: de o mare simplitate, fără derapaje moraliste arătînd cu degetul spre prezent (deşi tentaţia ar fi fost mare…), un studiu de caz cu replicile de impact bine puse în evidenţă („Titanicul… Splendidă catastrofă!“ sau, monumental dată de Dorina Lazăr, Chiriachiţa despre strănepot: „Eu nu l-am persecutat. Eu nu l-am suferit de la bun început“) şi actori buni.
- Observatorul Cultural, 17 ianuarie 2014
O lectură scenică semnată Alexandru Dabija, de o cuceritoare prospeţime, probând caracterul peren al textului clasic, capabil să trezească interesul spectactorului contemporan tocmai prin actualitatea lui.
www.revistateatralaradio.ro, 21 ianuarie 2014
-