de Lucia Demetrius, regia artistică Dinu Cernescu

Distribuția

Sultana, nevasta lui Ioniţă: Angela Ioan
Ruxandra, fiica Sultanei: Crina Mureşan
Eliza, fiica Ruxandrei: Sabrina Iașchevici
Veronica, fiica Elizei: Paula Niculiţă
Domnişoara Macri cea mică: Rodica Mandache
Tinca, servitoarea casei: Ruxandra Maniu
Ioniţă, judecător: Mugur Arvunescu 
Ilie, fiul lui: Alexandru Papadopol / Silvian Vâlcu
Chiril, moşier: Laurenţiu Lazăr
Radu, medic: Ioan Batinaş / Nicholas Cațianis
Şerban, pianist: Ionuţ Kivu / Andrei Runcanu
Alexandru, avocat: Marian Ghenea
Pavel, iubitul Veronicăi: Dragoș Panait
Ştefan, vecin: Marian Lepădatu

Regia artistică: Dinu Cernescu
Scenografia: Maria Miu
Ilustrația muzicală: Vasile Manta

Turnee și festivaluri

Turneu la Călărași, 30 aprilie 2018
Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană, Braşov, 17 noiembrie 2017
Festivalul Dramaturgiei Româneşti Contemporane, Bucureşti, 11 noiembrie 2017

Premii

RODICA MANDACHE - Premiul onorific de popularitate, Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană, Braşov, 2017
CRINA MUREŞAN - Premiul onorific de interpretare, Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană, Braşov, 2017

Galerie foto

Fotografii de Octavian Tibăr

Fotografii de Mihaela Tulea

Data premierei: 25 apr 2015
Durata spectacolului: 2h 50' (cu pauză)
Afiș Trei generații

„Căutând idei de spectacol cu Dorina Lazăr, am ajuns la istoria sentimentală a Trei generaţii - istorie frământată, amestecată cu iubiri neîmplinite, cu pasiuni şi constrângeri nemeritate.
Am vrut să creăm un spectacol cu parfum de epocă, costume frumoase, decor şi muzică de atmosferă de sfârşit şi de început de secol. Având roluri bine scrise şi actori pe măsură, am construit un spectacol “de teatru” cu început, poveste şi final”.

Dinu Cernescu

„Premiera cu Trei generații a Luciei Demetrius, nu e un moft, nu e un capriciu melancolic, ci începutul unui program, un demers estetic, profesional, menit să pună la dispoziția tinerilor – actori, regizori, spectactori – o privire avizată a românilor despre români, o privire asupra a ceea ce a însemnat subtilitatea autorului de a lăsa să transpară printre rânduri adevărul, arta de a fenta cenzura, să înțelegem de ce erau sălile de spectacol pline ochi, chiar dacă cei din sală stăteau cu mănuși pe mână și cu pledul pe genunchi”.

Dorina Lazăr

 

Lucia Demetrius (16 februarie 1910, București – 29 iulie 1992, București) a fost prozatoare, poetă, traducătoare, actriță și autoare dramatică.
Trei generații a avut premiera în 1956 la Teatrul Municipal (actualul Teatrul Lucia Sturza Bulandra). Din distribuție au făcut parte mari actori: Ștefan Ciubotărașu (Ioniță), Marietta Rareș (Sultana), Fory Eterle (Chiril), Tantzi Cocea (Ruxandra), Jules Cazaban (Alexandru Irimescu), Leny Caler (Domnișoara Macri cea mică), Benedict Dabija (Ilie), Beate Fredanov (Eliza).

S-a jucat cu succes de-a lungul timpului în teatre din Bucurețti, în provincie dar și în străinătate (la Riga, la Teatro Nuovo din Torino și în Lituania), s-a tradus în cinci limbi (rusă, germană, maghiară, franceză și arabă), a fost ecranizată în trei versiuni, în regia lui Nicolae Motric și a Ioanei Prodan (1971), a lui Nae Comarnescu (1981) și a Olimpiei Arghir (1985), iar în 1989, compozitorul Sergiu Sarchizov a realizat opera în trei acte cu același titlu.

Extrase de presă

O piesă jucată impecabil şi montată academic de Dinu Cernescu, un regizor provenit dintr-o familie interbelică de intelectuali care a suferit şi ea distorsiunile comunismului, ca să fim eleganţi. Se recunoaşte în montarea lui nu doar măiestria regizorului longeviv, productiv, ci şi rafinamentul burghez în cel mai bun sens al expresiei artistice. (...)
Actorii teatrului Odeon servesc cu mare plăcere un text ce le pune în valoare abilităţile şi subtilităţile interpretative. Unul mai elocvent decât altul.

Dinu Grigorescu, 10 mai 2015

 

”Trei generații” e un spectacol plăcut, care va mulțumi un anumit tip de public doritor și de teatru așezat, cu subiect limpede, care să nu-l șocheze, rostit ca la carte de actori buni, îmbrăcați cumsecade, care stau firesc în fotolii și nu aleargă întruna pe scenă. (...)
Interesant e, în această montare, că maestrul Dinu Cernescu n-a făcut arheologie, ci a luat textul în serios, nu l-a caricaturizat, nu l-a tratat ironic.

Liviu Ornea, Observator cultural, 21 mai 2015

 

Dinu Cernescu a realizat un spectacol-bijuterie, o reîntoarcere în trei dintre epocile cele mai interesante și bogate de istorie ale României. Pornind de la frumoasa și corecta scenografie a Mariei Miu, care evocă – prin detalii simple, dar grăitoare – fiecare dintre cele trei perioade, până la modalitatea de joc a actorilor, totul este extrem de bine plasat în spațiu și timp. (...)
Crina Mureșan reprezintă surpriza acestei producții. Interpretând-o pe Ruxandra, actrița reușește să facă, cu o ușurință uimitoare, trecerea dintre cele trei vârste la care este prezentată: adolescența, maturitatea și senectutea. De la cele mai mici și neînsemnate gesturi până la atitudinea corporală, Crina Mureșan se evidențiază ca una dintre actrițele de forță, dar și de subtilitate ale teatrului românesc.

Tudor Sicomaș, Teatrul azi, nr. 7-9/ 2015

doimih

X
Sari la conținut