de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu

Distribuția

Blanche DuBois: Rodica Mandache
Stella Kowalski: Crina Mureşan
Stanley Kowalski: Mihai Smarandache

Harold Mitchell: Marian Ghenea
Eunice Hubbell: Ruxandra Maniu
Steve Hubbell: Silvian Vâlcu
Pablo Gonzales: Dimitrii Bogomaz
Un doctor: Marian Lepădatu
Asistenta medicală, blonda: Anda Saltelechi
Bărbaţii din vis: Nicholas Caţianis, Dragoş Panait, Nicolai Popescu

Regia: Dinu Cernescu
Scenografia: Constantin Ciubotariu
Muzica: George Marcu
Traducerea: Antoaneta Ralian

Turnee și festivaluri

Turneu la Călărași, 17 aprilie 2018

Premii

Rodica Mandache – Premiul Confidenţial pentru spectacolul Un tramvai numit dorinţă, regia Dinu Cernescu, 2013

Galerie foto

Fotografii de Octavian Tibăr

Piesa Un tramvai numit Dorinţă a fost scrisă în 1947 şi premiată în 1948 cu Premiul Pulitzer pentru teatru. De atunci a fost montată aproape fără întrerupere pe scenele americane şi s-a bucurat de interesul constant al oamenilor de teatru din întreaga lume.
A avut premiera pe Broadway în decembrie 1947, în regia lui Elia Kazan, cu Marlon Brando, Jessica Tandy, Kim Hunter şi Karl Malden.
Premiera londoneză a avut loc în 1949, în regia lui Laurence Olivier, cu Vivien Leigh. Alte nume celebre care au întrupat personajele Blanche DuBois şi Stanley Kowalski îi includ pe Anthony Quinn, Alec Baldwin şi Jessica Lange, John C. Reilly şi Natasha Richardson, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Isabelle Huppert.
În România cea mai cunoscută montare rămâne cea realizată de Liviu Ciulei în 1965, cu Clody Bertola şi Victor Rebengiuc.
În 2013 la Teatrul Odeon celebrele personaje sunt interpretate de Rodica Mandache şi Mihai Smarandache.

Data premierei: 20 aprilie 2013
Durata spectacolului: 2h 30' (cu pauză)
Afiș Un tramvai numit dorință

Extrase presă

Textul lui Tennessee Williams îmi este foarte drag pentru că vorbeşte pe mai multe voci. Cea mai puternică este Blanche şi cred cu tărie că Blanche suntem fiecare dintre noi. Eu, tu, orişicine, toţi cei care vrem să fim fericiţi, să iubim şi să fim iubiţi, fără limite. Stângaci sau victorioşi, căutăm acel umăr pe care să punem capul şi să adormim liniştiţi. Căutăm acele braţe care să ne contopească doi într-unul. Dar până atunci, iubiţi tramvaiul nostru, în el sunt multe adevăruri ale fiecăruia dintre noi.
Dinu Cernescu
 
Dinu Cernescu a realizat o montare serioasă, bine condusă şi coordonată, un spectacol ca la carte, aşa cum merită de altfel o astfel de capodoperă a genului dramatic. Povestea te prinde, te ţine conectat până la ultima replică, nu are excese de niciun fel şi nici scăpări. Din punct de vedere actoricesc, spectacolul se sprijină pe umerii unor interpreţi ce dovedesc şi de această dată nu numai talentul autentic, ci şi avantajele unei experienţe scenice.
Răzvana Niţă - Port.ro

doimih

X
Skip to content