Teatrul Odeon are plăcerea de a vă invita joi, 25 mai, ora 19.00, la sala Majestic la un concert unic.

Răzvan Stoica și Andreea Stoica revin în atenția publicului din România cu un prim turneu național dedicat repertoriului baroc.

Cu o tehnică fenomenală și un pasional simț al frazei, Răzvan Stoica este astăzi unul dintre cei mai importanți violoniști români ai momentului. Abilitățile virtuoze ale instrumentistului care impresionează în cele mai dificile partituri ale literaturii pentru vioară din toate timpurile l-au transformat într-unul dintre cei mai iubiți muzicieni români în afara granițelor țării. Alături de sora sa Andreea Stoica, o pianistă cu un simț pasional al frazării, cu care formează un duo imbatabil pe scenele de recital și concert, Răzvan Stoica se numără printre puținii violoniști care poate aborda practic orice repertoriu, cu o acuratețe stilistică aparte în muzica barocă, un gen din păcate puțin reprezentat în programele de sală românești.

Fundația Culturală Gaudium Animae organizează turneul naţional Baroque Tour 2023, primul opus dintr-o serie de turnee anuale dedicate unui repertoriu rarisim interpretat în România. Publicul va avea bucuria reîntâlniri cu excepţionalul duo Răzvan Stoica și Andreea Stoica, într-un program emoționant ce își propune sondarea stilului care a creat un capitol aparte în istoria artei violonistice. Vă așteptăm să redescoperiți gloria viorii baroce, prin capodopere scrise de maeștrii arcușului din secolul 17 ca Tomaso Vitali, Francesco Maria Veracini sau Giuseppe Tartini, dar și prin reinterpretări atemporale ale efervescenței baroce semnate de un Fritz Kreisler sau Alfred Schnittke.

Baroque Tour op.1 va fi și prilejul reîntâlnirii cu magnifica vioară Stradivarius Ex-Ernst 1729, pe care Răzvan Stoica a câștigat-o în urma celebrului concurs Strad-Prize de la Salzburg, în fața a 170 de contracandidați. Anul acesta Răzvan Stoica și Andreea Stoica, doi excepționali tineri muzicieni care formează un duo din anul 1996, vor susţine în cadrul Baroque Tour recitaluri începând din luna mai 2023.

Dacă despre Niccolo Paganini, cel mai mare virtuoz violonist al tuturor timpurilor, s-a spus că și-a vândut sufletul diavolului, un alt italian, Giuseppe Tartini, a fost primul muzician care spunea că l-a visat pe îngerul căzut cântând la vioară. Iar acest vis pe note muzicale i-a inspirat compozitorului și violonistului care a fost o adevărată legendă a timpului său una dintre cele mai frumoase și tulburătoare lucrări din întregul repertoriu baroc. Sonata în sol minor pentru vioară și basso continuo, supranumită „Trilul diavolului”, este o piatră de rezistență chiar și pentru violoniștii timpului nostru. Tartini însuși povestea că a notat-o după ce s-a trezit din visul deosebit de intens în care diavolul cânta la vioară cu o virtuozitate feroce. Compozitorul care a fost un geniu rebel, campion la scrimă și un profesor extrem de iubit,  a afirmat chiar că sonata lui nu era decât o umbră palidă a ceea ce a ascultat în vis, pentru că nu a reușit să surprindă pe pagină întreaga intensitate a diabolicei interpretări. Alături de această sonată „supranaturală”, programul Baroque Tour op.1 cu Răzvan și Andreea Stoica va cuprinde și una dintre cele mai celebre ciaccona a repertoriului baroc de Tomaso Vitali (1663 – 1745), Sonata „D'amore” de Francesco Maria Veracini (1690 – 1768), o farsă muzicală a lui Fritz Kreisler, un celebru violonist și compozitor de secol 20 care se distra fabricând lucrări în stilul unor compozitori din alte vremuri dar și Suita în stil vechi pentru vioară și pian de Alfred Schnittke, un compozitor care privește zâmbind cu nostalgie spre fabuloasa eră a barocului.

Program:

Tomaso Vitali  - Ciaccona pentru vioară și pian în sol minor
Francesco Maria Veracini - Sonata în mi minor „D'amore”
Giuseppe Tartini - Sonata în sol minor „Trilul diavolului”
Fritz Kreisler - Preludiu și Allegro „în stil Gaetano Pugnani”
Alfred Schnittke  - Suita în stil vechi pentru vioară și pian

Răzvan Stoica este unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru. A evoluat ca solist alături de dirijori și orchestre de renume mondial. Cele mai recente colaborări ale sale includ concerte cu Filarmonica Südwestdeutsche Germania, Filarmonica Slovenă, Filarmonica Olandeză, Orchestra Simfonică Sanremo, Orchestra Radio Slovenă, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica “George Enescu” din București, precum și Orchestra Academiei Beethoven, Filarmonica Essen și Orchestra Simfonică Trondheim. Răzvan a obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care Concursul Perosi, competițiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câștigării, în anul 2013, a Marelui Premiu al concursului “Strad Prize” ( Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729. Răzvan Stoica evoluează atât ca solist alături de orchestre din Europa cât și în recitalurile camerale alaturi de pianista Andreea Stoica.

Andreea Stoica este pianistă și în cariera solistică a colaborat cu numeroase orchestre din Europa, Asia, SUA. La fiecare apariție a obținut diverse premii și critici pozitive privind interpretarea sensibilă și tehnica pianistică impecabilă. De altfel, artista dovedește de fiecare dată muzicalitatea înnăscută prin abordarea unui repertoriu divers, maniera de execuție a partiturii fiind perfect adaptată stilului componistic. Cariera muzicală a Andreei Stoica începe la vârsta de cinci ani, atunci când tatăl i-a dat primele lecții de pian. Talentul tinerei a fost evident încă din primii ani, iar la vârsta de șase ani a început cursurile de specialitate la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. În toți acești ani, Andreea a participat la cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Korea sau Olanda cu pianiști de prestigiu precum Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Paul Badura-Soka, Anatol Ugorski sau Andre Previn. Începând din 2014, Andreea Stoica este solistă permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius (Olanda), turneele europene ale acestora fiind alcătuite dintr-un program divers, ce îmbină cele mai apreciate lucrări clasice bijuteriilor compozitorilor moderni.

Cei doi frați Stoica formează un duo din anul 1996. Recent, publicul român i-a aplaudat pentru evoluția de succes din cadrul Turneului Internațional Stradivarius Opera 2022.

Un eveniment organizat de Teatrul Odeon și Fundația Culturală Gaudium Animae.
Prezintă Cătălin Sava, jurnalist și muzicolog.

Preț bilete: cat I 50 lei, cat II 30 lei
Durata: 1h 10'

***

Organizator: Fundația Culturală Gaudium Animae

Parteneri locali: Teatrul Odeon, Complexul Muzeal Național Moldova - Palatul Culturii, Primăria Orașului Alba Iulia, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail Alba Iulia, Catedrala Sf. Ursula Sibiu, Muzeul Cetatea Făgărașului.

Sponsori: Fusion Towers, ETA Grup, Ville Toscana, Techno Fusion

doimih

X
Sari la conținut