Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe premiera

CÂND TIMPUL NU SE MIŞCĂ

de Donald Margulies

Cu: Alina Berzunțeanu, Marius Stănescu, Adrian Titieni, Ioana Anastasia Anton
Regia Vladimir Anton
Scenografia Tudor Prodan
traducerea Vladimir Anton

Piesa Când timpul nu se mișcă îi are ca protagonişti pe Sarah, foto-reporter, care se întoarce rănită din Irak, unde realiza un material despre război şi prietenul ei, James, reporter, copleşit de vină, pentru că a lăsat-o singură acolo. Ei primesc vizita prietenului lor Richard, editor-foto, care le-o prezintă pe noua lui prietenă, Mandy, mult mai tânără decât el. Acţiunea se concentrează pe relaţia dintre cei doi şi pe perspectivele ca Sarah şi James să ducă un stil de viaţă mai convenţional.

 „Sarcina unui dramaturg e să emoționeze, să aducă în fața oamenilor adevăruri despre lumea în care trăiesc și despre ei înșiși, adevăruri asupra cărora poate că nu au stat să reflecteze până atunci. Dar piesele mele nu sunt despre idei, ci despre oameni. Când timpul nu se mișcă nu este o piesă politică, ci în primul rând o poveste de dragoste. Se referă la alegerile și la compromisurile pe care le facem cu toții – în dragoste, în muncă, în război. Disputele etice ating toate aspectele vieții.”

Donald Margulies

Donald Margulies, născut în 1954, este un apreciat dramaturg american şi profesor de engleză şi studii teatrale la Universitatea Yale, laureat al Premiului Pulitzer. Piesele sale cele mai cunoscute sunt: The Country House (2014), Time Stands Still (Când timpul nu se mişcă) (2009) şiBrooklyn Boy (2004). Sight Unseen şi Collected Stories au fost finaliste pentru Premiul Pulitzer pentru Teatru, în 1992 şi respectiv 1997. Dinner with Friends (Cină cu prieteni) a fost distinsă cu Premiul Pulitzer în 2000.

Regizorul piesei Vladimir Anton declară: „Piesa lui Marguilies nu oferă răspunsuri-soluții, din contră potențează întrebările. În lumea noastră îndopată cu imagini-drog de tip reality-show, în care un block-buster sau un război real au puterea mediatică de a livra oamenilor doze concurențiale de adrenalină, care ar mai putea fi misiunea jurnaliștilor plecați în multiplele zone de conflict? Strict aceea de a informa (inevitabil parțial) asupra desfășurării evenimentelor, obligatoriu în regim de „breaking news”? De a facilita cunoașterea (inevitabil superficială) a posibilelor cauze ale violențelor și atrocităților ce vor deveni la un moment dat „istorice”? Sau, poate, rolul lor ar fi mai degrabă de a comunica, prin cuvânt și imagine, povestea unor oameni obișnuiți, unor oameni asemenea nouă, din destinele cărora se compune Istoria?”

Când timpul nu se mişcă a avut premiera în 2009 la Los Angeles, şi în 2010 pe Broadway.

Producţia de la Teatrul Odeon este un proiect câștigător al concursului Tineri regizori – Texte contemporane, ediţia a treia.

Primele reprezentaţii sunt programate pe 12, 17 şi 19 decembrie, de la ora 19.30 la Sala Studio.

Preţul biletelor: 21,20 lei şi 12,72 lei

doimih

X