EUROPIUM
by ROOTLESSROOT

-spectacol de dans contemporan –
15 martie 2017, ora 19.00
Teatrul Odeon – Sala Majestic
Organizatori: Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh

Spectacol produs de Centrul Cultural „Onasis” din Atena și RootlessRoot
Coproducător: Centrul de Dans JoJo-Oulu
Parteneri: Teatrul Odeon și Centrul Național al Dansului

Proiectul Europium este inițiat și susținut de Grecia și Slovacia și își propune o reflecție pe marginea valorilor lumii occidentale, fiind totodată o căutare a trăsăturilor definitorii pentru identitatea „Europei” de astăzi. Spectacolul este inclus în cadrul Festivalului LIKE organizat de Centrul Național al Dansului.

Concept și coregrafie: Rootlessroot: Linda Kapetanea & Jozef Fruček
Concept vizual și decor: Jozef Fruček
Muzică:Vassilis Mantzoukis
Text: Martin Kubran
Inginer sunet: Christos Parapagkidis
Light Design: Sofia Alexiadou
Inginer lumină: Periklis Mathiellis
Costume: 
Isabelle Lhoas

Creație și interpretare: Hyaejin Lee
Manuel Ronda
Jacob Ingram-Dodd
Alexios Fousekis
Linda Kapetanea
Photos © Mike Rafail

Claudiu Sfirschi-Lăudat

Fundaţia Culturală Greacă
Hellenic Foundation for Culture

Cuvântul realizatorilor:

Proiectul este rezultatul reflecțiilor noastre asupra „lumii occidentale” și a „culturii”  sale. Deși provenim din țări diferite, Grecia și Slovacia, originile noastre europene, în ciuda contrastelor, rămân comune. Totodată, ne-am luat libertatea de a ne dezvălui identitatea și de a oferi un cadru artistic modern prin prisma propriilor gânduri, întrucât considerăm că aceasta este singura cale spre diversitate, iar diversitatea este un semn de sănătate.

Adesea, așa cum am putut observa, publicul îndrăgește spectacolele „curate”, „lustruite” și clar construite. Noi credem însă că lucrurile stau un pic diferit în lumea în care ne străduim să supraviețuim, în care trăim și ne dezvoltăm. Așa că, în timp ce lucram și repetam pentru „Europium”, am citit numeroase legende și mituri despre originile culturii europene. Povestea Plutei Meduzei, cu teribila ei înlănțuire de evenimente, ne-a părut, până azi, a fi cea mai edificatoare narațiune despre Europa. La început, nu am avut de gând să ne concentrăm asupra acestui episod, dar atâtea evenimente importante s-au întâmplat între timp, încât n-am mai putut s-o ignorăm. În plus, unul dintre elementele noastre preferate este lemnul. Așa că am ne-am apucat să construim o plută.

Am considerat că în miezul a ceea ce numim natura culturii noastre rezidă problema definirii valorilor societății în care trăim și a mecanismelor de răspândire, de protejare și de impunere a acestora. Iar această problemă este strâns legată de altele, esențiale: cum se cade să trăim și să murim, ce este și ce nu este important pentru noi, ca grup și indivizi, ce înseamnă să reușești sau să eșuezi, cine sau ce ne amenință valorile și cum îi facem față.

Titlul spectacolului ne-a fost inspirat de EU63 – Europium, un element chimic fără un rol biologic semnificativ, care este instabil și se descopune cu ușurință. Iar aceste trăsături ale lui sunt grăitoare pentru situația din Europa zilelor noastre.

Mai multe informații despre proiectul „Europium” pot fi găsite aici:

http://rootlessroot.com/performances/43-europium

Preț bilete: 21,20 lei, 12,72 lei

doimih

X
Sari la conținut