Duminică, 26 martie 2023, de la ora 17.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon va avea loc evenimentul Scenografi români contemporani @ ODEON, care marchează lansarea volumului Scenografi români contemporani de Horațiu Mihaiu, titlu editat de către Fundația Culturală „Camil Petrescu” ca supliment al revistei Teatrul azi (2022), cu sprijinul AFCN.

Întâlnirea va fi prefațată de vernisajul unei expoziții de fotografie, curatoriată de scenograful Adrian Damian. Colecția de imagini surprinde creații scenografice din repertoriul Teatrului Odeon, semnate de către artiști prezentați în volum. Evenimentul este realizat cu sprijinul OISTAT România.

Despre carte și expoziție vor vorbi Horațiu Mihaiu (autorul volumului), Oana Borș (teatrolog și președinta Fundației Culturale „Camil Petrescu”), Dragoș Buhagiar (scenograf și președinte UNITER) și Adrian Damian (scenograf și președintele OISTAT România).

Această recentă apariție editorială a Fundației Culturale „Camil Petrescu” face parte din cel mai vechi proiect de carte al său: „Galeria Teatrului Românesc” – serie dedicată artiștilor de teatru români, fie ei actori, regizori, scenografi sau compozitori de scenă.

Scenografi români contemporani este rodul rubricii Portret de scenograf”, apărute în revista Teatrul azi în perioada anilor 2017-2022, rubrică susținută de scenograful și regizorul Horațiu Mihaiu. Acelor profiluri de creatori li s-au adăugat altele noi, fără însă a epuiza multitudinea artiștilor care și-au pus amprenta asupra scenografiei ultimelor decenii în teatrul românesc. Mai mult, particularitatea abordării este dată de faptul că portretele nu constituie o analiză exhaustivă a operei lor, ci, așa cum mărturisea autorul, sunt un „exercițiu de admirație față de colegi de profesie, dar și considerații personale legate de realizările lor în domeniu”. Cele 27 de portrete din volum sunt dedicate scenografilor: Helmut Stürmer, Eugenia Tărășescu-Jianu, Lia Manțoc, Judit Dobre-Kóthay, Mihai Pastramagiu, Doru Păcurar, Constantin Ciubotariu, Alexandru M. Radu, Vioara Bara, Maria Miu, Ștefania Cenean, Nina Brumușilă, Adriana Grand, Bartha József, Dragoș Buhagiar, Cristi Rusu, Cosmin Ardeleanu, Dorothea Iordănescu, Irina Moscu, Adrian Damian, Romulus Boicu, Iuliana Vîlsan, Valentin Codoiu, Cristina Milea, Alina Herescu, Maria Nicola și, într-o ipostază mai puțin cunoscută, aceea de scenograf, regizorul Silviu Purcărete.

Horațiu Mihaiu a absolvit Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca, în 1976, dedicându-se ulterior scenografiei de teatru. În perioada 1989-2002, a fost scenograf angajat al teatrelor din Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. A semnat decorul și costumele a peste 120 de spectacole din țară și străinătate, lucrând cu nume răsunătoare ale regiei, precum: Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Mihai Mănuțiu, Alexandru Dabija sau Alexander Hausvater. În 1991, a fost numit manager interimar al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, iar timp de două mandate neconsecutive a fost manager al Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe (2004-2007 și 2010-2013). Ca regizor, a realizat o serie de spectacole – eseuri vizuale la teatre din Cluj, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș, Târgu Jiu, Târgoviște, Piatra Neamț ș.a. În 1996, a primit Premiul Galei UNITER pentru cel mai bun spectacol alternativ – 17 Acte cu Piet Modrian, un eseu vizual realizat la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Creațiile sale au fost expuse în numeroase expoziții de grafică, scenografie și pictură-obiect, din țară și străinătate.

Întâlnirea se va încheia cu o sesiune de autografe.

Intrarea este liberă

doimih

X
Skip to content