Proiectul Fabulamundi. Playwriting Europe, care urmărește promovarea dramaturgiei contemporane, a traducătorilor, autorilor dramatici şi a textelor acestora, a obținut o nouă finanțare prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Noua ediție, intitulată Fabulamundi. New Voices (Fabulamundi Voci Tinere) are din nou ca partener Teatrul Odeon, alături de alte 14 organizații din 10 țări, care vor dezvolta, instrui și ajuta o nouă generație de autori, concentrându-se pe dramaturgie și teatru.

Prin intermediul acestei rețele din 10 țări și 15 organizații (PAV Roma, Area O, Teatro I Italia, Interkulturelles Theaterzentrum Berlin, Théâtre Ouvert, Paris, La mousson d’été, Franța, Sala Beckett Barcelona, Universitatea de Arte Tg Mureș, Wiener Wortstaetten Viena, Culture Action Europe Bruxelles, Divadlo Leti Praga, Heartefact Fund Belgrad, European Theatre Convention,  Art in Translation Edinburgh) active în domeniul teatrului și dramaturgiei, situate în toate regiunile europene, inclusiv în Balcanii de Vest, ediția New Voices (Voci Tinere) va dezvolta o nouă metodologie pentru a susține o nouă generație de dramaturgi, punând dramaturgia în centrul atenției, eliminând barierele din calea profesiei și integrând instrumente și rezultate digitale în procesul de creație.

Fabulamundi. Playwriting Europe lucrează de 10 ani cu artiști, profesioniști și instituții europene, susținând cariera dramaturgilor și promovând un ecosistem divers, durabil, cu egalitate de șanse între genuri.

În decembrie 2017, proiectul a fost distins, la Milano, cu prestigiosul Premiu UBU pentru promovarea dramaturgiei italiene în Europa și a dramaturgiei străine în Italia.

În cadrul celor trei ediții anterioare Fabulamundi. Playwriting Europe, Teatrul Odeon a realizat paisprezece spectacole lectură, în prezența autorilor, și trei producții din dramaturgia tuturor țărilor participante. Piesele traduse au fost publicate în 2015, 2016 și 2020 în volumele „Dramaturgie italiană contemporană” și „Dramaturgie europeană contemporană”, volumele I și II, apărute la editura Cheiron și Fundația Culturală „Camil Petrescu”.

În prezent, Teatrul Odeon, partener încă de la ediția-pilot, are în repertoriu două producții realizate în cadrul proiectului european Fabulamundi, Gardenia de Elżbieta Chowaniec, produs în 2018 și, un an mai târziu, în 2019, Pentru binele tău” de Pier Lorenzo Pisano. Ambele spectacole sunt regizate de Zoltán Balázs (Ungaria).

doimih

X