Teatrul Odeon a lansat în luna octombrie 2001 programul Dans la Odeon, care își propune să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și de pretutindeni.

Coordonatorul acestui program este balerinul și coregraful Răzvan Mazilu, consultant artistic al teatrului. În stagiunea 2001-2002, Dans la Odeon a îmbrăcat forma unor Gale extraordinare ale dansului desfășurate lunar. Astfel s-au întâlnit pe scena Odeonului coregrafi și dansatori din generații diferite, cu stiluri foarte diverse, prim balerini ai teatrelor de balet sau dansatori independenți, actori, muzicieni, artiști de circ.

Aceste evenimente unice au însemnat pentru spectatori o întâlnire fericită cu dansul cult, o descoperire a unor valori poate mai puțin aflate în prim planul peisajului cultural românesc. Principalele coordonate ale acestor spectacole s-au dorit a fi în primul rând varietatea de genuri și stiluri coregrafice aduse împreună pe aceeași scenă, în aceeași seară, dar și interdisciplinaritatea artistică – întâlnirea dintre dans, teatru, muzică, arte plastice – semn al racordării la epoca postmodernă în care trăim.

Datorită afluenței mari a publicului și reacțiilor entuziaste ale mass-mediei, Teatrul Odeon consideră că scopul principal al proiectului – promovarea artei coregrafice românești – a fost atins cu succes.

În anul teatral 2002-2003 au fost realizate trei premiere (Dans la Odeon.1, Dans la Odeon.2, Dans la Odeon.3), spectacole coupe incluse în repertoriul curent al teatrului.
În stagiunea 2003-2004 proiectul a continuat cu Portretul lui Dorian Gray, dramatizare după Oscar Wilde, un spectacol de teatru-dans, în regia lui Dragoș Galgoțiu; coregrafia și interpretarea Răzvan Mazilu.

În stagiunea 2005-2006, Teatrul Odeon a produs un spectacol de tango-uri argentiniene, în coregrafia lui Răzvan Mazilu și regia lui Alexandru Dabija - Un Tango mas. Aceeași echipă de creatori a realizat în stagiunea 2006-2007 spectacolul Block Bach. Umbre de lumină, un one man show Răzvan Mazilu este spectacolul de dans al stagiunii 2007-2008, coregrafia și scenografia fiind semnate de Philippe Tréhet (Franța).

În 2010, Răzvan Mazilu l-a invitat pe coregraful Massimo Gerardi pentru o nouă producţie din cadrul acestui program – Depeche//Dance pentru stagiunea 2012-2013, Răzvan Mazilu a conceput ȘARAIMAN, un spectacol de dans contemporan și stand-up comedy. În stagiunea 2012-2013 programul este dedicat Tinerilor Coregrafi şi constă în patru coregrafii prezentate în două spectacole coupé, realizate de Vlad Merariu (No. 1 High Park Address), Daniela Hasiade (Nostalgie), Galea Bobeicu (Hail Love) şi Baczo Tunde (Dar cu pianistul cine dansează?).

În 2014 și 2015, Teatrul Odeon a celebrat Ziua Internațională a Dansului, sărbătoare ce are loc anual în ziua de 29 aprilie. Cu aceste ocazii, Răzvan Mazilu a reiterat tradiția Galelor Extraordinare și a invitat colegi dansatori, coregrafi, actori.

În anul 2014, spectacolul de dans contemporan și tango argentinian Un Tango Mas a marcat peste 100 de reprezentații la sediu, ceea ce îl recomandă ca fiind cel mai longeviv spectacol de dans contemporan din România

doimih

X