Teatrul Odeon și Asociația Clasic e fantastic
anunță un nou spectacol în ciclul
Clasic e fantastic. Copilăria marilor muzicieni

Rossini și povestea lui Wilhelm Tell

PREMIERA Duminică, 9 octombrie, ora 18.30,
la Sala Majestic

Spectacol realizat cu sprijinul Ambasadei Elveției și al Fondului cultural elvețian Swiss Sponsors' Fund

Actorii:

Sică - Alexandra Laura Badea
Lola - Monica Ciută
Gioachino Rossini - Selina Colceru
Vărul Giorgio - Filip Ristovski
Rică - Irina Sârbu
Sol - Alexandru Unguru

Pianista: Raluca Ouatu 
Concepția păpușilor: Aurelia Bădulescu
Decorul și costumele: Valeria Cristia și Sânziana Tarța
Regia: Monica Ciută
Scenariul: Cristina Sârbu

Durata spectacolului 1 h
Preţ bilete: 25 lei (adult), 15 lei (copil)

Gioachino Rossini (1792 – 1868) este cunoscut și foarte îndrăgit de publicul  spectacolului liric, mai ales pentru operele sale comice: Bărbierul din Sevilia, Scara de mătase, Italianca în Alger, Călătorie la Reims… Și totuși, subiectul ultimei sale lucrări (1829) este serios, profund și bogat în semnificații, povestea lui Wilhelm Tell.

Viitorul compozitor s-a nascut în orăşelul italian Pesaro, la 29 februarie 1792. Copilului iubește bâlciurile din târgurile aglomerate şi pestriţe, cu  măscărici, cu teatrele de marionete, jocurile de păpuşi... care prezintă scurte scenete acompaniate de muzică… Aici urmăreşte pentru prima oară povestea lui Wilhelm Tell. Faptele s-au petrecut în regiunea Lacului celor patru cantoane, din Elveţia, în secolul XIII. În numele Imperiului Habsburgic, soldaţii austrieci cotropiseră țara locuită de oameni liberi şi mândri. Noul Guvernator, Gessler, este un om rău, crud şi orgolios. Ca să îşi arate puterea de cuceritor, el îi umileşte pe elveţieni obligându-i să se plece, chiar să îngenuncheze în faţa unei... pălării, atârnată în vârful unei suliţe care, spunea el, reprezintă puterea împăratului de la Viena. Cel care nu se supunea era condamnat la moarte.

Legenda povesteşte despre Wilhelm Tell, un om al muntelui, puternic şi neînfricat. El ajunge să treacă, împreună cu fiul lui prin locul în care pălăria atârna batjocoritor şi, desigur, refuză să îngenuncheze. Guvernatorul  îl supune la o încercare groaznică: aşează un măr pe capul fiului şi cere tatălui, vestit pentru felul în care mânuia arcul,  să tragă o săgeată şi să doboare mărul. Şi asta de la o distanţă de 80 de paşi! O singură ezitare, cea mai mică nesiguranţă şi... tatăl îşi ucide copilul. Tell reuşeşte, dar e condamnat totuşi la închisoare.  Scapă, îl omoară pe Gessler cu o săgeată bine ţintită şi astfel, lupta care va duce la eliberarea elveţienilor de sub stăpânirea austriacă începe.

Pas cu pas, cariera lui Gioachino Rossini se împlinește spectaculos pentru a se încheia cu această operă în patru acte mari, Wilhelm Tell,  inspirată de imaginea eroului elvețian, simbol al luptei pentru libertate. Este ultimul titlu pe lista marelui compozitor italian.

Trupa Clasic e fantastic s-a apropiat cu mare bucurie și de acest compozitor și opera sa. Micuțul Gioachino, împreună cu pisicuța Lola, cu  șoriceii Rică și Sică dar și cu ajutorul vărului Giorgio, venit special de la Scala din Milano, îi vor încânta pe micii spectatori  cu  întâmplări amuzante la care vor fi invitați să ia parte și cu multă muzică plină de melodie, ritm și armonie. Vărul Giorgio se va lansa în arii de virtuozitate, iar pisica Lola va lua lecţii și va încerca și ea să cânte sub directa îndrumare a compozitorului. Povestea lui Rossini și a lui Wilhelm Tell va crea, pentru o oră, iluzia unei Italii de la început de secol XIX, în care negustori, nobili, ofiţeri, țărani, precupețe sau domnișoare de pension fredonau, la unison, muzica talentatului Gioachino Rossini.

Cristina Sârbu

X
Skip to content